NL

Techmed Centre Universiteit Twente

Enschede, Twente

De verbouwing van de Technohal is het omvangrijkste renovatieproject sinds het bestaan van de Universiteit Twente. De hal is grondig verbouwd, waarbij onder andere de complete technische installatie en buitengevel zijn vervangen. Wat vooral in het oog springt zijn de werktuigbouwkundige installaties, die na de verbouwing nadrukkelijk in het zicht zijn gebleven. De Technohal werd de 'glazen kathedraal' genoemd. Deze bijnaam dankte het gebouw ongetwijfeld aan de basiliekachtige doorsnede van de hal en de enorme ruimtelijkheid die de gebruikers ervoeren. Het gebouw is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontworpen en gebouwd als procestechnologiehal, bedoeld voor laboratoriumonderzoek en onderdeel van de faculteit Chemische Technologie. De Technohal vormt het nieuwe hart van het Technische Medische Centrum met verschillende onderzoeksfaciliteiten. Bijna 10.000 studenten volgen een opleiding op de Universiteit. De nieuwe technohal is omgedoopt tot TechMed Centre en op 29 oktober 2019 officieel geopend door Koning Willem-Alexander.

Functie: Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek

Oppervlakte (BVO): 12.000 m²

Oplevering: december 2018

De technische installatie

4 AHU TE luchtbehandelingskasten met elk een luchthoeveelheid van 22.500 m³/h verzorgen de totale luchtbehandeling en ventilatie.

De luchtbehandelingskasten zijn voorzien van warmteterugwinning d.m.v. een HR platenwisselaar, adiabatische koeling waarbij gebruik gemaakt wordt van hemel/regenwater (HRW) als koelmedium en energiezuinige EC ventilatoren. Dankzij toepassing van een dubbele filtertrap met een goed, efficiënt fijnstoffilter in de buitenlucht-aanzuiging wordt een gezond binnenklimaat gewaarborgd. 

Het hart van de installatietechniek in het Technisch Medisch Centrum wordt gevormd door vier grote luchtbehandelingskasten met adiabatische koeling. De vier LBK’s kunnen samen een maximaal debiet leveren van in totaal 90.000 m3/h verse buitenlucht. Het beschikt niet over een eigen opweksysteem voor koude en warmte. De verwarming in het gebouw wordt geleverd door de Stadsverwarming van Enschede. Koude krijgt het gebouw geleverd via het koude-circuit van de universiteit zelf. De koude wordt aangevoerd vanuit de opslag in een diep waterbekken op het universiteitsterrein. Voor de indirecte adiabatische koeling wordt gebruik gemaakt van hemel/regenwater (HRW).  Het warmte- en koude afgiftesysteem  bestaat uit klimaatplafonds. Het dak is vol gezet met pv-panelen. Het gebruik van zonwerend en HR+++ glas in de nieuwe gevel zal ervoor zorgen dat, in combinatie met de toepassing van sensor-gestuurde screens, de warmtelast in het gebouw sterk wordt beperkt. Samen met het duurzame luchtbehandelingssysteem zal het energiegebruik dan ook fors lager uitvallen.